Nápad založiť rodinnú čokoládovňu sa zrodil u Zuzky Forraiovej z lásky k čokoláde, ktorú zbožňuje od malička a to v čase, keď síce vykonávala odbornú prácu v jednom zo slovenských múzeí, no túžila vyskúšať robiť niečo na vlastnú päsť a rozsievať radosť z dobrej čokolády širšiemu okruhu ľudí, než ktorých mala v svojom blízkom okolí.
Vďaka ich spätnej väzbe a povzbudzujúcim slovám, neváhala nabrať odvahu a zlákať na túto samostatnú tvorbu postupne aj svojho brata, ktorý pomáha prispievať k rastu Forra čokoládovne rovnako cenným kreatívnym dielom. Je to už 5 rokov, čo spoločne tvoria tím a spolu tak pretransformovali do výrobkov viac ako 5 ton čokolády.
Z čoho a ako vzniká remeselná čokoláda?
Kakaové bôby sa pestujú dnes na viacerých miestach Zeme. Tie pre čokoládovňu Forra pochádzajú z Peru, Dominikánskej republiky a z Ugandy, kde má ich spracovateľ uzatvorené fair trade dohody s lokálnymi farmármi a potrpí si na vysokú kvalitu spracovania.
Hlavné kroky pri výrobe čokolády, ktoré sa nesmú zanedbať sú už pri pestovaní a následnom spracovaní. Už vtedy sa formuje výsledná kvalita, chuť a zdravotná bezpečnosť. Čokoláda sa vyrába z bôbov niekoľkých odrôd kakaovníkov. Najčastejšie z forastera, trinitaria a najmenej z odrody criollo, ktoré sa považuje za veľmi vzácne vzhľadom na náročnosť jeho pestovania a vysoko cenenej chuťovej jemnosti .
Bôby sa musia najprv:
- usušiť,
- opražiť - praženie dezinfikuje od patogénov ale hlavne udáva neskôr čokoláde výslednú chuť,
- zomlieť,
- a potom konšovať - dlho premiešavať, valcovať aby sa čokoláda vo výsledku stala hladkou, homogénnou a jemnou.
Dáte si tekvicovú, habanero alebo tabasco?
Čokoláda Forra je okrem kvality a čerstvosti neobyčajná práve v príchutiach, ktoré sú naozajstým zážitkom. Odkial prichádzajú inšpirácie?
“Inšpirácie prichádzajú z viacerých strán. Niekedy je to aj od samotných zákazníkov, ktorí sa opýtajú či práve toto alebo tamto sme ešte neskúšali a keď sa s tým v predstave stotožním, s čím a ako by to ladilo tak to skúsime. Často nás osloví však ingrediencia samotná. Buď ju niekde ovoniam, ochutnám alebo o nej prečítam...pretože našim cieľom je vniesť do čokoládového pôžitkárstva na Slovensku trošku viac odvahy a kreativity.”
Najnovšia príchuť s ktorou začali vo Forre pracovať je “yuzu”. Ide o citrusové ovocie, krásne aromatické a veľmi optimistické. Naozaj navodzuje pocit veselosti a sviežosti. Je veľmi dobre kombinovateľné s horkou čokoládou.
Okrem čokolády, spomedzi ktorej je na Slovensku najobľúbenejšia stále mliečna čokoláda, vo Forre vyrábajú aj pralinky. Medzi najobľúbenejšie patria karamel, nugát, kokos ale zároveň ovocné chute a pralinky s alkoholom. Ako jediní na Slovensku vyrábajú pralinky z poctivej borovičky.
A aké sú ďalšie čokoládové plány?
“Vytvoriť z Forra značku, ktorá bude mať dobré meno za ktorým stojí stále kvalita, chuťová sviežosť a neokukanosť, zodpovedný prístup od produktu k zákazníkovi. Byť značkou, ktorá ostane na zemi nohami no hlavou v oblakoch, pretože si myslíme, že do podnikania a to aj do takéhoto s potravinami je nevyhnutné vnášať aj radosť, vášeň a nie len čísla a štatistiky. Ako sa vraví: „Láska ide cez žalúdok“ a doplníme, že ďalej potom od srdca k srdcu a preto našim snom, plánom do budúcnosti je ostať v blízkom kontakte s ľudmi a oslavovať s nimi dôležité okamihy ich životov ako sú narodeniny, výročia alebo byť pozornosťou pri prvom rande atd. atd…”
Čokoládovňa Forra je pre nás v Giftology jedným z najsladších dodávateľov a tešíme sa že sú súčasťou krabičiek ktoré pre Vás s radosťou skladáme a balíme. Čokoládu Forra nájdete napríklad v týchto balíčkoch: