8 čokoládových príchutí, ktoré ešte nepoznáte

Nápad založiť rodinnú čokoládovňu sa zrodil u Zuzky Forraiovej z lásky k čokoláde, ktorú zbožňuje od malička a to v čase, keď síce vykonávala odbornú prácu v jednom zo slovenských múzeí, no túžila vyskúšať robiť niečo na vlastnú päsť a rozsievať radosť z dobrej čokolády širšiemu okruhu ľudí, než ktorých mala v svojom blízkom okolí. 

Vďaka ich spätnej väzbe a povzbudzujúcim slovám, neváhala nabrať odvahu a zlákať na túto samostatnú tvorbu postupne aj svojho brata, ktorý pomáha prispievať k rastu Forra čokoládovne rovnako cenným kreatívnym dielom. Je to už 5 rokov, čo spoločne tvoria tím a spolu tak pretransformovali do výrobkov viac ako 5 ton čokolády.

26f911bb-522c-46cd-afcd-a792b00c65cf

Z čoho a ako vzniká remeselná čokoláda?

Kakaové bôby sa pestujú dnes na viacerých miestach Zeme. Tie pre čokoládovňu Forra pochádzajú z Peru, Dominikánskej republiky a z Ugandy, kde má ich spracovateľ uzatvorené fair trade dohody s lokálnymi farmármi a potrpí si na vysokú kvalitu spracovania.

Hlavné kroky pri výrobe čokolády, ktoré sa nesmú zanedbať sú už pri pestovaní a následnom spracovaní. Už vtedy sa formuje výsledná kvalita, chuť a zdravotná bezpečnosť. Čokoláda sa vyrába z bôbov niekoľkých odrôd kakaovníkov. Najčastejšie z forastera, trinitaria a najmenej z odrody criollo, ktoré sa považuje za veľmi vzácne vzhľadom na náročnosť jeho pestovania a vysoko cenenej chuťovej jemnosti .

Bôby sa musia najprv:

  • usušiť, 
  • opražiť - praženie dezinfikuje od patogénov ale hlavne udáva neskôr čokoláde výslednú chuť, 
  • zomlieť, 
  • a potom konšovať - dlho premiešavať, valcovať aby sa čokoláda vo výsledku stala hladkou, homogénnou a jemnou. 


Dáte si tekvicovú, habanero alebo tabasco?  

Čokoláda Forra je okrem kvality a čerstvosti neobyčajná práve v príchutiach, ktoré sú naozajstým zážitkom. Odkial prichádzajú inšpirácie?

Inšpirácie prichádzajú z viacerých strán. Niekedy je to aj od samotných zákazníkov, ktorí sa opýtajú či práve toto alebo tamto sme ešte neskúšali a keď sa s tým v predstave stotožním, s čím a ako by to ladilo tak to skúsime. Často nás osloví však ingrediencia samotná. Buď ju niekde ovoniam, ochutnám alebo o nej prečítam...pretože našim cieľom je vniesť do čokoládového pôžitkárstva na Slovensku trošku viac odvahy a kreativity.”

Najnovšia príchuť s ktorou začali vo Forre pracovať je “yuzu”. Ide o citrusové ovocie, krásne aromatické a veľmi optimistické. Naozaj navodzuje pocit veselosti a sviežosti. Je veľmi dobre kombinovateľné s horkou čokoládou.

čokoláda forra

Okrem čokolády, spomedzi ktorej je na Slovensku najobľúbenejšia stále mliečna čokoláda, vo Forre vyrábajú aj pralinky. Medzi najobľúbenejšie patria karamel, nugát, kokos ale zároveň ovocné chute a pralinky s alkoholom. Ako jediní na Slovensku vyrábajú pralinky z poctivej borovičky. 


forra čokoláda-pralinky

A aké sú ďalšie čokoládové plány?

 

“Vytvoriť z Forra značku, ktorá bude mať dobré meno za ktorým stojí stále kvalita, chuťová sviežosť a neokukanosť, zodpovedný prístup od produktu k zákazníkovi. Byť značkou, ktorá ostane na zemi nohami no hlavou v oblakoch, pretože si myslíme, že do podnikania a to aj do takéhoto s potravinami je nevyhnutné vnášať aj radosť, vášeň a nie len čísla a štatistiky.  Ako sa vraví: „Láska ide cez žalúdok“ a doplníme, že ďalej potom od srdca k srdcu a preto našim snom, plánom do budúcnosti je ostať v blízkom kontakte s ľudmi a oslavovať s nimi dôležité okamihy ich životov ako sú narodeniny, výročia alebo byť pozornosťou pri prvom rande atd. atd…”


Čokoládovňa Forra je pre nás v Giftology jedným z najsladších dodávateľov a tešíme sa že sú súčasťou krabičiek ktoré pre Vás s radosťou skladáme a balíme. Čokoládu Forra nájdete napríklad v týchto balíčkoch:

     13A 4A
113_Cw No.1_cw 

   16D   116_Dw

Vaše skúsenosti

Prihláste sa prosím znovu

Ospravedlňujeme sa, ale Váš CSRF token pravdepodobne vypršal. Aby sme mohli Vašu bezpečnosť udržať na čo najvyššej úrovni, potrebujeme, aby ste sa znovu prihlásili.

Ďakujeme za pochopenie.

Prihlásenie